TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA UCZNIÓW PO GIMNAZJUM
Czas trwania nauki: 4 lata
Przedmioty rozszerzone:
- język angielski,
- chemia lub biologia
- matematyka
Języki obce:
- język angielski,
- język obcy zawodowy,
- język niemiecki
Praktyki zawodowe:
- wymiar: 4 tygodnie w klasie drugiej,
miejsce: firmy prywatne i instytucje publiczne
T.6 Sporządzanie potraw i napojów
Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają półprodukty oraz potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.
Zajęcia związane z produkcją gastronomiczną odbywają się w nowocześnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych
Korzyści:
- zdobywanie i pogłębianie wiedzy ogólnej, na zajęciach z przedmiotów ogólnokształcących,
- zdobywanie wiedzy i umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, na zajęciach z przedmiotów zawodowych,
- możliwość rozwijania zainteresowań na zajęciach dodatkowych przy organizowaniu imprez, dekorowaniu, produkcji potraw,
- możliwość uczestnictwa w konkursach, olimpiadach oraz wycieczkach przedmiotowych.
Po ukończeniu szkoły:
- praca w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej -hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie,
- zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych,
- studiowanie na wielu kierunkach związanych z żywieniem, gastronomią i towaroznawstwem oraz na innych kierunkach studiów powiązanych z przedmiotami zdawanymi na egzaminie maturalnym.
REKRUTACJA 2019/2020 – TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA UCZNIÓW KLAS ÓSMYCH SZKOŁY PODSTAWOWEJ
Czas trwania nauki: 5 lat
Przedmioty rozszerzone:
- język angielski,
- chemia lub biologia
- matematyka
Języki obce:
- język angielski,
- język obcy zawodowy,
- język niemiecki
Praktyki zawodowe:
- wymiar: 4 tygodnie
- miejsce: firmy prywatne i instytucje publiczne
CHARAKTERYSTYKA KOMPETENCJI ABSOLWENTA
Uczeń po ukończeniu technikum, umie :
– układać jadłospisy i diety;
– oceniać jakość żywności;
– gromadzić zapasy artykułów żywnościowych;
– przygotować, zaprezentować i podać potrawy;
– dokonać oceny organoleptycznej potraw;
– analizować potrzeby żywnościowe różnych grup ludności;
– organizować imprezy okolicznościowe;
– zarządzać produkcją gastronomiczną;
– obsługiwać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji gastronomicznej;
– założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą.
REALIZACJA KSZTAŁCENIA
Kształcenie ogólne realizowane jest poprzez nauczanie przedmiotów ogólnokształcących dających przygotowanie do zdawania egzaminu maturalnego.
Kształcenie zawodowe realizowane jest poprzez nauczanie przedmiotów zawodowych ogólnotechnicznych i specjalistycznych dających możliwość uzyskania dyplomu w zawodzie po zdaniu dwóch egzaminów potwierdzających kwalifikacje.
Pierwszy egzamin daje kwalifikacje: Sporządzanie potraw i napojów.
Drugi egzamin daje kwalifikacje: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
UKOŃCZENIE SZKOŁY UMOŻLIWIA
- praca w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej -hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie,
- zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych,
- studiowanie na wielu kierunkach związanych z żywieniem, gastronomią i towaroznawstwem oraz na innych kierunkach studiów powiązanych z przedmiotami zdawanymi na egzaminie maturalnym.