Wielkie otwarcie pracowni gastronomicznej! 
 
Dzisiejszy dzień zapisze się jako szczególny w historii Powiatowego Zespołu Szkół im. Jana Pawła II. O godzinie 10:00 rozpoczęła się uroczystość oficjalnego otwarcia pracowni gastronomicznej, która stanowiła kontynuację projektu pt. ,, Zawodowa przyszłość w rękach specjalistów z Doliny Baryczy”. Projekt został napisany w oparciu o sporządzoną diagnozę potrzeb szkoły. Wartość projektu to 1740156 zł, a dofinansowanie to 1626616 zł tj. 95%. Powiat Trzebnicki jako beneficjent projektu przekazał dodatkowo: 
  • kosztorys 7500 zł, 
  • projekt budowlany 35670 zł. 
  • budowa pracowni gastronomicznej 370000 zł. 
  • wyposażenie pracowni gastronomicznej 50000 zł.  
Zapoczątkowanie nowego kierunku kształcenia daje nam, uczniom, nowe perspektywy i szanse rozwoju. Na tak ważne wydarzenie zaproszono wielu szanownych gości. Swe przemówienia wygłosili Pani Dyrektor Katarzyna Lech, która podziękowała osobom zaangażowanym w realizację projektu, oraz Starosta Powiatu Trzebnickiego Pan Waldemar Wysocki. Zebrani mieli również okazję obejrzenia filmu przygotowanego przez osiemnastu przyszłych specjalistów w zakresie żywienia i usług gastronomicznych, w którym wyjaśnili oni, dlaczego zdecydowali się na wybór szkoły tego typu. Tuż po apelu uczestnicy uroczystości udali się na ceremonię przecięcia wstęgi. Zaszczytu tego dostąpili Pani Dyrektor Katarzyna Lech, Starosta Powiatu Trzebnickiego Pan Waldemar Wysocki, Wizytator Kuratorium Oświaty Pani Iwona Wiśniewska, przedstawiciel rodziców Pani Anna Wrzesińska oraz uczeń Bartłomiej Wrzesiński. Następnie goście zwiedzili pracownię, która została wyposażona w sprzęt spełniający najwyższe standardy w branży gastronomicznej.  
Przedstawiciele władz samorządowych, Burmistrz Gminy Żmigród Pan Robert Lewandowski i Przewodniczący Rady Gminy Żmigród Pan Jan Czyżowicz wręczyli podarunki uczniom technikum gastronomicznego, natomiast Wizytator Kuratorium Oświaty Pani Iwona Wiśniewska wygłosiła przemówienie. Około godziny 11:00 prelekcję zatytułowaną ,, Dbajmy o nasz rynek lokalny” wygłosiła Pani Emilia Chmura, natomiast Pani dr hab. inż. Monika Bronkowska , prof. nadzw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zaprezentowała interesujący wykład pod tytułem ,,Nowoczesne trendy w żywieniu człowieka”.  
Na gości czekał poczęstunek przygotowany we współpracy z Panią Dorotą Witkowską, mistrzem kuchni regionalnej. 
Zwieńczeniem tak wyjątkowego dnia było ogłoszenie wyników konkursu ,,Mistrz Kociołka”, w którym udział brali uczniowie klas: II technikum ekonomicznego, III gimnazjum oraz III a Liceum Ogólnokształcącego pod opieką rodziców i wybranych nauczycieli. Najlepszy okazał się barszcz ukraiński przyrządzony przez drużynę z klasy III gimnazjum. Zwycięzcom nagrodę wręczył Starosta Powiatu Trzebnickiego Pan Waldemar Wysocki.  
Ten wyjątkowy dzień pozostanie w naszych sercach na zawsze!